(32 pics) Tasmania 2D2N!

Assalamualaikum!! Ok I'm catching up with my posts.. fun weekend! Spent the morning yesterday in blanket after 5 days of hectic work, then in the afternoon - painting time! Dah lama tak painting, feels gooood. Petang tu tengok Tanyalah Ustazah tajuk best - Magnet Jodoh (I've shared in my fb but I'll share again later here).. and at night Leana ajak tengok movie with her awesome projector. Such a good destress day! 

Frozen mood. Drawing, painting, glitter, stickers.. puass hati dpt main!
And here's movie night with housemates + Copiaa

Awesome projector kan!! Duk kat lantai nganga jek tgk visual hebat kat dinding
Ok so jom start pasal Tassy! Kelakar gak citer camne boleh decide nak gi sini. Waktu tu tengah busy placement kat hospital, and ada dengar Syira n Sakinah discuss2 pasal nak gi Tassy, beli tiket semua. I was like, ok. Sambung main phone lol. Then masa last week placement tu somehow this happened:

Me: Kinah, kau nak gi Tassy kan?
Sakinah: a'ah nape Bie
Me: Nak ikut!!
Sakinah: Ok
Me: Yeayy! *terus beli tiket dan2 tu jugak masa dalam train*

Dah la waktu tu tengah otw gi kerja.. rushing gila nak masuk kerja lagi nk buat payment lagi.. book guna phone je. Internet pulak slow la ape la zzz tapi memang random la pendek kata. Pompuan memang camni haha

Anyway, just letak peta ni sini if ada yg tak tau Tassy kat mana. Melbourne kat Victoria, n Tasmania bawah tu jek :) Pulau. Flight dalam sejam lebih je



Anyway dipendekkan cerita, akhirnya sampailah harinya. Naik Tiger Air, selamat terbang n mendarat. :) Tenkiu Izrin dan kawan2 bagi tumpang rumah :) Flight dekat2 senja dah so malam tu pergi makan dengan kawan2 n just call it a day.. Gonna be a long day tomorrow!

Esok tu start jalan2.. Izrin sewa kereta so senang lah nak jalan2.. jangan request tram pulak ye nanti kena panggg hahaha

Lalu tempat cantik so singgah kat tasik ada bot2 ni:

orang kaya2 punya.. kita rakyat marhaen ni duk atas jambatan je giteww.. 

Hee swans! Excited tengok sebab rasa macam dalam citer barbie.. dah kenapa kan

ish geram
 Pastu sambung naik kereta.. sampai la akhirnya kat Tahune Forest Airwalk
Kelakar sebab nama dia "Tahune". Raso mace kecek kelatey
Ok la trek dia bearable gak la.. tak macam masa gi FRIM dengan abang haritu, semput iolsss nak oksigennn. Sabor je lah abang tunggu adik dia take5 setiap 5 minit hahah.. Tapi yang sama nya, masa dengan abang hari tu ada ular melintas! Ular hitam. Nasib baik tak terpijak. Apparently masa kat Tassy ni pun sama!! Ular nak lintas. Nasib baik sempat sedar. Nak buat camne memang rumah dia pun :) So lepas dia melintas kita sambung la jalan balik.. :) takde hal!

Kat sini rasa macam kat Malaysia je sebab ada hutan2 gitu kan.. feeling2 dah balik Malaysia.. rupanya tak.. sedehhh
Haluuuu
TAPI!!! Ada satu jambatan ni menyeramkan sebab bila jalan.. pastu jalan lagi.. pastu... that's it!! Dia tergantung! So bila sampai hujung dia akan goyang2 sebab angin tiup.. eeeee kalau orang gayat ni memang ujiannn. Tapi nasib baik kita tak gayat sgt heee.. pic below:
See dia tergantung n melengkung gitu? Rasa macam nak tertinggal usus tak
Izrin! izrin byk adik.. so kte feeling2 hadek2 bila ngan dia.. bleh..hehee
Pastu teruskan berjalan, ada lagi jambatang gantung tapi tak tinggi mana dah
Bawah dia sungai tapi sungai dah kering hee
Pastu.. jalan lagi2.. Naik feri pulak sekali dgn kereta :) Nak pergi Bruny Island :)
Kejap je naik feri ni dalam 10mins kot, ok la lepak tengok2 air laut :)
 Ada apa kat Bruny Island? Ada "The Neck"!! Kenapa nama dia The Neck.. nantikann zass
Kena naik tangga tinggi dulu.. test kekuatan lutut
 PASTUUU... TADAAAA!!!
Ada dua laut!! Satu 'hidup' (ada ombak2..), satu macam laut mati. Subhanallah kan. Sgt3.. dalam Quran kan ada ayat pasal perpisahan laut masin dan tawar. Tapi yg ni berpisah sebab ada daratan. hehe

Bdw shawl from ShawlByVsnow.. Ehh sempat lagi kau promote
 Pastu dah nak senja.. gi jeti semula tunggu Feri :)

Mana feri ni? 
Pastu feri sampai, balik, makan tido!! Esok petang dah nak balik Melbourne! See, ni short trip je cuma 2 hari 2 malam :) Tapi actually berbaloi2 n sempat je nak visit macam2 tempat

Next morning, Izrin bawak pergi Mount Wellington yeayyy

...yeayyy sebab naik keretaa heeee takmoo jalan kaki, mendaki mahupun berbasikal. Gitew sangat nekad

See that mountain? We're coming baby!! Mula2 ingat cerah panas je tapi Arep pesan suruh pakai sweater.. ok Arep! memang betul pun sejukkk
Subhanallah

Makin lama makin tinggi.. awan pun lalu kat sebelah je.. lol

Pinnacle walk. Banyak batuuu. Tak paham gak apa yg fun hihi

Hikhik Izrin berjaya ambik gambar camni! Besarrrr sgt awan tepi menara tu kan

---awan dah tutup menara!
Memang atas ni kadang2 berjalan dalam awan.. nampak awan datang pahtu tengok2 eh dah dalam awan hehe. Rasa sejuk2 je. Pemandangan dari atas ni sgt3 cantik.. Nampak semua sangat kecik. Mesti kita nampak lagi kecik di mata malaikat2 di atas sana.. huu.. so manusia jom selalu rendah diri :)
We're going down that way! Jom!

Eh excitednye muka kita.. rasa happy bila tgk diri sendiri happy camtu. whoa narcissist level 999 heheh
 Pastu jalan lagi gi belah sana lak..


Subhanallah3.. tengoklah pemandangan bawah tu..  nampak semua laut, gunung-ganang, rumah2.. speechless

Hmmm macam budak sekolah je dari zaman sekolah sampai dah nak grad... takpelahhh
Pastu gi Salamanca Market! :) Dah janji nak jumpa Arep. Nasib baik kau gigih jalan kan Arep! Kalau tak, nak muncunggg sedepa sampai tahun depan hee

Salamanca Market ni macam Victoria Market kat Melbourne, tapi outdoor.

Ada indie band

Upside down plants! Creative!

Little cactus n mini vases

Taktau pakcik ni femes ke tak.. tapi dia suka senyumm rasa hepi jer tengok :)

Gerai2.. ada macam2 benda.. mostly handmade
I just bought 2 fridge magnets :)
Both for me. Hiks

Pastu beli slime. Sebab nak main. tahpapee
Akhirnya dah petang.. time to go home :)) Gi airport!



Haihh dah nak balik pun sume still cantik! Cantik2 subhanallah

Overall, puas hati dengan trip ni.. short n sweet. Tenkiu semua, Izrin n kawan2.. :) Goodluck in everything :)


(24 pics) Melbourne White Night!

Assalamualaikum :) I have so many entries to catch up on. Tassy la Vietnam la. We'll start with this one!

Melbourne White Night was on 22 Feb this year. ONLY ONE NIGHT, 7PM-7AM. Actually, it was NOT white at all - instead, it was so colourful! I puke rainbows and even puppies. I'm not sure if it's the same date every year. So - because this is my final year in Melbourne insyaAllah - and my frequency of going back to Malaysia is getting ridiculous (manja daughter alert) - so why not I attend this event! I got too excited I even wear eyeliner to be more pretty. See? So much effort!

... end up, nobody notices me because there are SO MANY PEOPLE and it's DARK anyway (hello, NIGHT time!) and I'm so-not-tall (I basically walk under other people's armpits). Oh well. 

Anyway I really enjoyed my time, walking with dear housemates - no alcohol, no paint, no dance :) NO PROBLEM! 

Somebody is singing at the back. Seems so 80s
 First stop: State Library, watching the lightshow




LOVE THE PROJECTOR! So cool!

They even project the lights up into the skies! It seems like alien is coming down, I even imagined myself meeting aliens and have to do small talk, just for the sake of it. You know, don't make the guests feel awkward lulz

See the lights? Harry Potter much? ;)
Here's the most interesting part - Flinders Station! Soo pretty AND SO CROWDED. Kene penyek macam ikan sardin sobs tak payah gerak pun memang kena tolak so redhoo jek
See? so many heads. Iols ditenggelami omputihs

eeeee pretty pretyyyyy



Cantik kan macam hari raya!!! Look at the building closely n u can see images of female dancing and a cat :)

Then we just walked around, looking for interesting things - and we saw this big screen showing Bollywood dancing.



There's a stage down there, so it's a live performance. Many people were dancing too, they were really having fun. I just watch them from afar and take this as entertainment. No fuss :) Time to walk again

Then we looked down - AND WE REALISED THERE ARE ACTUALLY SOOOO MANY PEOPLE coming to White Night, again- because it's just ONE NIGHT! There were even people in wheelchairs, babies in strollers, couples, loners, homeless, asians, non-asians (eh im being racist teehee)



See? kalau kat Malaysia mesti ingat ni rusuhan kikikiii.. actually it's pretty safe here. People don't disturb each other - they just have fun in their own small groups:)

 Then we walked and walked..

and soon enough, we finally found the alien spot lol

SUPER HUGE LIGHT. These pics don't do justice. It was so interesting, and inviting. I really wanna go and sit in the middle of those lamps. But it was quite far to walk- and by this time, our legs ache already and mood spiralled down


...time to take a break! :) best place is - riverrr





Even bridge has their own light projection, changing color every few mins. Love it! Macam sesumpah. eh

Then it's time to go home.. it's midnight already. Some people are starting to get drunk. I rarely go out at night, bed is so much more inviting than all events lol. But this time - I excuse myself. Nice experience :) Anyway, this event is quite similar with Moomba festival that I attended last year. Just, Moomba is more like a funfair. Here's the entry! CLICK HERE 


Bye2 :)