PJ Live Arts: PDB xx

Assalamualaikum! So, during this holiday, me & sister have some kind of realisation:

Sis: U know.. Let's start doing things that we haven't done before!
Me: Actually, I was thinking the same thing too!

So I pretty much start with small scale things, for example - holding a bird (DONE, even TWO birds- macaw and hornbill at bird park last week), and - watching movie (at the cinema) ALONE! (because weekdays n sissy goes to work) I thought it will be horrible, like forever alone or something like that - BUT ACTUALLY IT WAS FUN! I can choose my own movie (this is best part), I can laugh together with the audience, and even cry together. The embarrassing part is only when buying the ticket for one person hehe. I wish I can do the same thing in Melbourne, but the movie tickets are quite expensive

ANYWAY. Last week my sis asked, nak tengok tak sketch from Redza Minhat's production house (Playground Productions). Tajuk dia: Projek Disko Baldi (PDB). It is quite famous actually, partly because of Redza Minhat's publicity teehee. But seriously, everyone in the team is equally SUPERB! They are soooo talented! 

So I said, "Yes!" (now I have another thing to add to the list: "something I haven't done before")

Pendek kata ni comedy show la. Kat PJ. The show is today, Yangg kitorang attend ni dah 3rd session rasanya. They have 5 sessions (berlakon sketch yg sama, cuma waktu lain2). Kitorang datang yg siang. Malam2 memang tak keluar.. duk bawah ketik mak hewhewww


There are many other shows, u can visit the website to know more

Tu ada banyak lagi teater/performance lain. Kalau orang minat jenis performance art ni, boleh laa datang :) PDB ni, harga dia RM55/ person. Mahal gak kan, but reasonable I guess. Payah kot nk berlatih n rehearse semua to entertain us for around 2 hours+ . Dah macam little theatre/ movie kat cinema

Ok jom masuk hall :) Actually ni bukan dewan besar or macam club pun lol jangan risau. This is just like a little room, with a stage at the front.

Nampak tak baldi kat atas?? heheee literally baldi -_- bdw, ni free-standing show, no seats. So semua just berdiri je casually depan stage. Seriously tak rasa lenguh langsung sepanjang 2 jam sebab sgt3 enjoy every minute of the show. :) Bie n akak duk depan sekali. Tamau crowded2 kat belakang. Alang2 kan. View nak ambik gambar kena chantek k hehe



First of all, to make it clear - this is not a concert. We do not terkinja-kinja (maybe some do, but lots of us just standing, laughing at the punchlines). "Sketch = a short humorous play or performance, consisting typically of one scene in a revue or comedy programme." This is for people who appreciate art. Kalau uols jenis serius sangat, tak boleh terima (or jenis tak paham) direct/sexual/non-filtered jokes, then this might not be for u. Me? I watch ephemeralrift regularly on Youtube so that means.. I've watched weirder things than this hehe. This PDB show is not even weird, it's just HILARIOUS. :) 

Sepanjang 2 jam show ni, diorang ada banyak la sketches. Like a musical, but Malay-style. Cerita pasal jalan berlubang la, pasal why our people suka sgt Kpop, pasal pergi gym tapi tak kurus2 la, or just random lyrics tapi semua lawak! Diorang macam rapping jugak so kena cepat pick up lirik tu. Memang punchlines are everywhere! lenguh pipiii





Yeah.. Redza Minhat. He is perfect, at least physically. hehe. But I'm more inspired about his life - dia bank manager kot!!  Tapi dia suka acting/perform, so dia pun tubuhkan production house ni. And it went WELL. This gives hope, u know. We can have a stable job (let's be honest - we NEED MONEY), but we actually can spare some time to do other things that we love too (if we just stop scrolling fb all day! but IDK if u are a doctor..). He's a very good bank manager and enjoys that job equally because he loves math (my sis' friend told us this lol - I guess it's pretty realiable as she is Redza's die-hard-fan). Basically -he got the best of both worlds. How nice! Andddd he's MARRIED.









Overall? This is a very great show. Makes me remember myold days back in high school (YT), dulu suka gila berlakon. And suka buat skrip jugak. Utk hari guru ke, utk KOMSAS ke. Those are my best moments. Teringat berlakon jadi puteri raja yg ada penyakit tak boleh ketawa, but I always end up giggling because the actor is so funny hehe. 

Will I come again to shows like this? I guess, no. :) Don't get me wrong- It is entertaining, I enjoy each and every second of it- but I don't feel quite right. If u notice, I didn't share any pics with any female performers in it.. and there are also other reasons :) But they still get my respect (and a bit jealousy), because they got to do what they love. I can see it in their eyes while performing! THEY LOVE IT.

Hopefully, one day I can chase my dreams too. Not performance, maybe something related with animals... my no.1 passion :) Things that make me feel good from deep inside my heart, not feeling like "something is not right." teehee.

He's inpiring! 


(66 pics) KL Bird Park - eeee tweeetyyy

Assalamualaikum! Apa khabar semua lepas abang Said turun? teehee.

Hari ni pergi KL Bird Park! So unplanned. Hari ni cuti Wesak kan, so pikir2 dengan akak, nak buat ape harini hmmm.. Mula2 ingat nak keluar tengok wayang je. Movie? Rio 2! 

cerita pasal burung2 kat Amazon
Gitu haa. Spiderman 2 ada je kat pawagam tapi Rio 2 jugak jadi pilihan. Masa cuti tahun lepas, kemain excited tengok movie Free Birds

Pasal turkey. Lawakk gilaaaaa please watch!
Dah kenapa asyik minat tengok citer burung je ni? Mesti sebab kartun. ahaha anyway hari ni rasa malas tengok movie Rio tu, sebab takde rasa nak pergi shopping mall.. so why not kita gi Bird Park! Sounds good! 6 mins je dari rumah akak.


sneak peek sikit:
kecik beso kecik beso je aku tengok kau ni

So cute, bulu dia macam lembutt je bukan pelepah2 besar tu
KL Bird Park ni rupanya world's largest free-flight walk-in aviary. Haa apetu bunyi dah macam complicated je. Maksudnya Bird Park ni rumah burung yg terbesar di dunia, di mana kita boleh masuk dalam tu jalan2 dan burung2 terbang bebas seolah2 ni habitat natural mereka

entrance
Map dia
Entrance fee cuma RM25 je untuk dewasa. Mula2 rasa mahal, bila dah masuk -- pergh berbaloi!! Every cent is really worth it. Bird Park ni luasnya dalam 21 ekar (almost 1 km persegi). So cuba bayangkan kawasan berukuran 1 km x 1 km. Besar kan! So that's why lepas dah jalan tu, refer jugak peta ni. sebab kadang2 rasa macam dah jalan banyak n tengok banyak benda, tapi rupanya ada lagi kawasan yg belum pergi.. rugi woo kalau ada area yg tertinggal. Sebab lain area lain spesis :) Sini ada dalam 200 spesis burung, total jumlah burung dalam 3000 ekor


Sampai sini je terus disapa oleh burung kuning, burung yg gambar atas tadi tu. Burung ni EVERYWHERE

Dia la kat belakang tu. hihiii



merak tengah makan
Sini ada sangat banyak feeding area. So kalau burung lapar boleh singgah makan. Selalunya dia bagi betik. Kagum sebab memang dia bagi makanan semulajadi - buah, sayur.. so xde la makan pellets je kan. Natural habitat mana ada pellets. Tadi nampak ada pengunjung yg bagi pellets, tapi tak perasan pulak kat mana dia jual


Sebab sini sangat banyak burung, dan sangat banyak manusia (hari2 ramai orang), so burung2 pun dah tak takut. Jalan sukahati je depan, belakang, kiri, kanan kita. Dah la banyak. Jem wei. Hahahaa best nyaa bila burung tak takut kat kita T_T
Ni jadual aktiviti, dia bagitau bagi makan helang pukul berapa, ada bird show pukul berapa etc


Besarr sangat hornbill. Paruh dia pun besar. Mesti berat nak bawak. hihii
Pastu tadi tetiba meltssss sebab ada sekumpulan burung comel. Tak tau pun kewujudan burung ni sebelum ni. Macam ayam, tapi BULAT macam belon. Like waiting to burst. haha!

Ni dia. Ei geram
Bird park ni - sebab menyamai habitat - so rupa macam dalam hutan:


belakang tu sebenarnya restoran. Pun disguise jugak jadi ala2 hutan

geram tengok ikan2 ni rasa cam nak kuis je sekor


Sukaaaa sangat tempat ni! Boleh BAU tau.. the smell of forest.. mmm so calming!

Pastu jalan2, ada booth utk ambik gambar.. RM35 utk gambar yg dicuci, atau RM10 kalau guna camera sendiri je. Mesti la guna sendiri punya phone -_- Max 2 birds. Tadi dia suruh pilih - terus cakap "nak burung hantu!!" Sebab ada 2 burung hantu situ, comel n rare giler. Rupanya x boleh T_T Dia cakap sebab nanti burung tu cengkam tangan kita kuat. Burung hantu tu utk jadi background je lol. Hm T_T kena pilih burung lain yg lebih mesra alam... fine! T_T

So pilih la 2 ekor ni.. yg paling besar kat sini. hehee. 
Abang booth tu yg tolong letak burung tu sekor atas bahu, sekor atas tangan kita.. n dia tolong ambik gambar jugak. I'd say, very3 good service sebab dia ambik banyak gambar! Almost 20 kot bila check phone. Ingatkan dia ambik 1 or 2 je hihi.. berbaloi

Pastu masuk gallery. Ada tunjuk burung2 yg dia awet, n rangka2 burung




Komen: geliiii eeeeeeee sebab yg awet tu ada nampak macam dah reput2.. but at least that's an effort kan. Yang rangka tu memang awesome


Pastu teruskan berjalan... lalu kat burung unta. Tengah feeding time. Kat burung unta ni ada pagar so payah ambik gambar cantik
Klakar dia intai. Hihiii

Helloo birdieeee. Tak boleh masuk dalam cage dia. Memang takut nak masuk pun. hihii
Oh bdw, Bird Park ni "cage" sebab dia ditutup dengan net! Tapi sebab luas so tak lemas pun. Kita pun tak perasan tengah jalan bawah net hehe.



Sini ada sangat banyakkkk burung merak. Dah kira tak rare langsung sebab everywhere, sama macam burung kuning tadi

Nah makan sikit
Pakcik baju hitam tu tadi tolong bagi makanan (pellets) supaya kitorang boleh bagi makan burung.. hehe tenkiu pakcik.. nampak x net kat belakang? :D


Waterfall. Yang tipu kot hihi. But why not!!

Hello preeettieeee

Subhanallah
Tengah2 lalu kan, nampak ada area macam stadium. Orang start duduk dah. Rupanya tempat bird show!! Pukul 12.30 tengah hari. Waktu perasan ni, baru pukul 12. Yes!! So kitorang pun jalan2 gi situ

Bird show dia aweeesomeeeee. So many tricks!!Animal tricks are never lame, at least for me. I can get impressed over and over again hehe
Opening show: itik2 lintas! Aaaaaa omei 


White macaw tu main pusing2 kat gelung

Blue macaw naikkan bendera





Yang ni dia suruh kita bagi soalan math, berapa campur berapa.. nanti burung tu bunyikan loceng berapa2 kali ikut jawapan! Woaaa T_T

Heeee tq trainers! So much fun! Bestnye jadi animal trainerrr
Kat sini ada kawasan berjaring, ada yang tak. Pendek kata, kalau burung2 tu jenis tak boleh terbang (burung unta etc) so tak payah la susah2 nak letak net hehe

Flamingo pond

menung apa tu bang. hihiii


Ni bie n akak punya favourite bird!! Nampak elegant, misteri, comel.. so mixed up! Suka jambul diaaa





nampak tak, ada yang terlepas kat luar net. hihii babai
jalan2 pastu ada kolam ikan lagi...

..n itik.

Gituuu haa bariss sedia!


Can u see her?
Merahnya mak ngah. hihii



Waktu dah jalan nak balik ni, ada lagi banyak area merak2.. comellll



bontot. hihiiiii

Yang ni kesian sgt, dia nak impress yg betina tapi tak dilayan. Anyway bulu2 dia tu dah byk rosak :( nampak kan?patah2 dah.. lagipun, yg betina tu dah ada anak! Look closelyyyy.. kecik sgt anak dia, duk dpn mak dia hehe



Ok lah nak balik dah.. dah spend few hours kat sini.. puas!!


Kat area ni (Jalan Cenderawasih, KL) ada lagi taman2 lain.. taman kancil.. taman rama2.. next time pulak. Kalau gi semua sekaligus nanti penat takde mood hihiii

tata xx

Love,
Bie